Als mijn vader de hitte trotseert #dementie

12714233_1206437982717620_1564689897_nEindelijk is het dan toch zomer geworden in Nederland. Mij hoor je niet klagen want het is en blijft veruit mijn favoriete seizoen. Toch werden we dit jaar wel in één keer door de hitte overvallen. Geen tijd om te acclimatiseren, zeg maar. Het enige wat helpt is de juiste kleding aan, voldoende drinken en op het heetst van de dag de zon vermijden. Dat advies bleven we constant herhalen tegen papa. Vorig jaar drong dat nog wel tot hem door maar nu blijft het helaas niet meer hangen.

boodschappen doenOp de eerste warme dag – het was rond de 27 graden – kwam ik hem rond het middaguur in het dorp tegen in veel te warme kleding. Ondanks onze raad om licht en luchtig gekleed te gaan had hij een winterjas, winterhoed, pullover, overhemd, hemd, lange onderbroek en pantalon aan. Ik werd al niet lekker door er enkel naar te hoeven kijken. Het zweet gutste van zijn hoofd en papa keek er echt ongelukkig bij, terwijl hij zijn boodschappenkar voort trok. ” Ik ga snel naar huis, ik heb me vergist” zei hij in het voorbijgaan, wijzend op zijn hoed en jas.

De tweede dag – het kwik zou oplopen naar ruim dertig graden – ben ik snel voor mijn werk even bij hem langs gegaan om nieuwe, koelere kleding voor hem klaar te leggen. Hij was er blij mee en zou zich gaan verkleden als ik weg was. Toen ik hem ‘s middags tegenkwam in de Dorpsstraat, had hij enkel een ander zomer jack aangetrokken en zijn hoed thuis gelaten. De rest had hij gewoon aangehouden. “Jeetje Mallijn, wat is het heet voor de tijd van het jaar. Welke maand is het nou?” Toen ik zei dat het hoogzomer was, keek hij me wazig aan, zwaaide en liep verder.

Tja en dan het vochtgehalte.. Papa drinkt deze dagen echt niet voldoende. Een van de waarnemingen die bij mensen met dementie sterk kunnen verminderen is het dorstgevoel, waardoor ze sowieso al minder drinken. Maar vocht is natuurlijk wel cruciaal voor je functioneren. Wij merken altijd direct als papa te weinig heeft gedronken. Hij is dan nog veel warriger. Maar met dit warme weer is het natuurlijk nog veel belangrijker. We hebben dus maar weer kleine flesje water in zijn ijskast gedaan zetten die steeds naast hem neer. Iedereen die bij hem komt drinkt gezellig een glaasje water, in de hoop dat hij dat dan ook doet. Elke slok die we op die manier extra naar binnen krijgen is meegenomen. Maar dan nog vergeet hij te drinken, als we allemaal weer weg zijn.

Ik heb al geprobeerd om het water drinken als vast onderdeel op zijn planbord te zetten. Maar net als met het verkleden, werkt dat sinds kort ook niet echt goed meer. Papa leest het trouw maar vergeet het meteen weer. Ook heb ik elk half uur een alarm op zijn mobiele telefoon ingesteld met als boodschap: DRINKEN. Maar hij leest de tekst in het display niet meer en ervaart het gepiep als lastig in plaats van herkenning om weer een paar slokken te nemen. Hij zet zijn telefoon dan onmiddellijk uit. Niet echt handig. Het enige wat er op zit, is om nog meer keren per dag langs te gaan want er moet gewoon gedronken worden. Ik tel en vul bij elk bezoek de lege flesjes. Dat is de beste controle. Best even een gedoe qua planning  maar voor een goed doel en het werkt. Elke keer staan er toch twee of drie lege exemplaren.

Elke keer als ik binnenkom is papa even enthousiast, alsof ik in geen dagen geweest ben: “Hey Mallijn, wat leuk dat je er bent.” Hij bekijkt mijn handelingen met de flesjes water. Ziet hoe ik twee grote glazen water inschenk en drinkt gedwee het glas wat ik hem aanreik. Dat gaat zo twee dagen door. De derde dag ziet hij me aankomen, trekt  enthousiast de voordeur open en roept blij: “Je hoeft die flesjes niet meer te vullen hoor, dat doe ik gewoon steeds even zelf“. En weg is mijn controle!

Ik ga er met dit warme weer nog elke twee tot drie uur heen en drink een glaasje met hem maar ik merk aan zijn gedrag dat hij weer niet voldoende drinkt. Van de week, toen mijn zwager er, was werd papa enorm duizelig en kon nog net door hem opgevangen worden. Zorgelijk, want we kunnen geen van allen hele dagen bij hem zijn. Iemand nog suggesties hoe we dit nog op een andere manier kunnen aanpakken? Ik hoor ze graag!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Ik heb zelf problemen met dorstgevoel, en op warme dagen eet ik ijsjes. Waterijsjes. Deels zelfgemaakte van muntthee, deels van die waterijsjessticks uit de winkel, goedkoop en vocht dus. En altijd soep eten op warme dagen. Warme en koudesoorten, ik vind bv groentesoep met ballen koud ook lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top