skip to Main Content

Als mijn vader berust in zijn situatie

De afgelopen zes weken waren hectisch, wat betreft de zorg voor mijn vader. We hebben heel wat stille gevechten met hem geleverd om te komen waar we nu zijn. Zoetjes aan raakt hij gewend aan al die vreemde gezichten die zomaar met een sleutel naar binnen komen…

Vier uur thuishulp en 7 uur thuiszorg per week. En zodra de zorgindicatie verhoogd is, wordt dat alleen maar meer. Voor een man die altijd zo zelfstandig was, betekent dit een behoorlijke aanpassing. Hij neemt nog steeds niet graag de geboden hulp aan maar accepteert inmiddels wel dat ze komen. Hij berust er in. Het verschil tussen thuishulp en thuiszorg snapt hij niet meer zo goed. Thuishulp Judith vindt hij fantastisch – “een harde werker want die kan toch poetsen!” – maar de mensen van de thuiszorg.. Mwahh. Volgens hem doen ze stuk voor stuk helemaal niets. Als ik hem vertel dat ze wel aanbieden om hem te ondersteunen bij het eten en douchen maar dat hij steeds weigert en zelfs lelijk tegen ze doet, kijkt hij me aan met een verwarde blik en wordt hij vervolgens heel boos. Hij weet het echt niet meer! Meteen heb ik spijt dat ik het gezegd heb…

Via de site van Alzheimer Nederland zag ik onlangs deze foto langskomen:
image15-1-480-654

Alle punten komen zo logisch over. Dit is natuurlijk DE manier om met iemand om te gaan, die lijdt aan dementie! Helaas blijkt dat het in de praktijk – met mijn eigen vader – vaak net even anders loopt. Ook voor mij is het behoorlijk wennen om hem zo te zien veranderen. Ik heb de foto van Alzheimer Nederland  uitgeprint en op mijn prikbord gehangen. En iedere keer als ik naar mijn vader ga, neem ik de punten weer goed in me op en probeer alles zoveel mogelijk in de praktijk toe te passen. Natuurlijk ga ik de fout nog wel eens in en wordt hij boos. Maar eigenlijk gaat het steeds beter.

Ook ik berust stukje bij beetje in het feit dat hij niet meer dezelfde vader is. Maar eerlijk is eerlijk, wennen doet het nooit!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X