skip to Main Content

Als je huis niet als je eigen huis voelt

Je bent ergens midden 80 woont nog zelfstandig, 1.5 jaar geleden ben je nog verhuisd naar een flat en woont nu acht hoog.

Een mooi uitzicht maar of het nou zo slim was om op jou leeftijd nog te gaan verhuizen naar een zelfstandige flat je hebt immers al best symptomen van beginnende dementie, alleen is het nog niet officieel vast gesteld.
Er moest plaats gemaakt worden voor de jeugd en oma kon ook beter wat kleiner gaan wonen.

Op zich doe je het nog niet zo slecht, je gaat van ma t/m vr naar de dagopvang voor de rest van de tijd slaapt je, kijkt t.v. en rookt veel. Je geeft aan goed te eten maar daar zijn twijfels over en we gaan je hierbij begeleiden om het goed in kaart te krijgen.
Ook de medicatie nemen we al vrij snel van je over, want er is altijd medicatie over of tekort ondanks dat alles in de baxter zit.

Met het in kaart brengen blijk je toch zoals al verwacht niet zo goed voor jezelf te zorgen als dat je ons deed geloven, of als je zelf gelooft.
Je eet wanneer het je uit komt of als je trek hebt, dit laatste lijkt steeds minder te worden of je vergeet simpel weg te eten. En als je al eet is het erg eenzijdig het blijft vaak bij een boterham, kant-en-klaar pannenkoek, soms een kopje soep of koekjes die doen het ook goed.
Ook de koelkast dient met regelmaat door ons gecontroleerd te worden want er gaat veel overstuur waar jij dan weer geen erg in hebt en dan eet het dan die keer dat je wel zelf iets te eten pakt.
Het enige wat je maar niet lijkt te vergeten en echt de hele dag doet is roken en daar door erg veel hoesten……..

Dan verlies je onverwacht een kind, jou steun en toe verlaat valt ineens weg. Dit is voor jou een hele nare periode, het heeft een behoorlijk impact op je.
Je levensvreugde is echt afgenomen en je geeft dan ook regelmatig aan dat ze hadden jou moet komen halen niet haar!

Je dementie neemt toe, soms ben je het even helemaal kwijt. Wel weet je het nog steeds goed te verbloemen dit mede door de nonchalante altijd alles goed vindende houding, die je overigens altijd al hebt gehad.

Die dag kom ik binnen met de sleutel, want normaal lig je op dit tijdstip nog in bed. Maar vandaag niet, ik open de deur en loop door naar de woonkamer.
Ik open de deur, in de woonkamer is het een grote ravage.
Overal staan tassen en dozen vol met jou spullen, van kleding tot sigaretten frisdrank de boter en andere etenswaren uit de koelkast, je baxterrol de losse medicatie en zelfs het verband wat we nodig hebben voor het wondje op je arm.
Het is een chaos van tassen en wat dozen.
Jij zit aan het kleine keuken tafeltje en bent aangekleed.
Je steekt een sigaret aan en hoest een paar keer diep. Je kijkt me aan met grote in mijn ogen verwarde ogen aan en zegt zonder dat ik de kans krijg iets te vragen, zeg je ze komen me zo halen. Ik ga vanmiddag weer terug naar mijn eigen huis.
Ik ben het helemaal zat hier steeds de hele dag alleen te zitten, mijn zoon weet ervan er komt me zo halen……….
Ik moet zeggen dat het er erg gemakkelijk duidelijk en overtuigend uitkomt. Zo soepel dat het mij bijna doet geloven dat het echt zo is. Toch kan ik me niet voorstellen dat het zo is maar je blijft volhouden. In theorie zou het natuurlijk kunnen, terug naar waar je vandaan komt…..
Ik bel de eerste contact persoon en mijn vermoeden wordt bevestigd en wordt niet terug verhuisd, zoon geeft aan later in de ochtend langskomen om dit zelf met je te bespreken. En kleindochter komt vanmiddag de tassen weer uit pakken
Toch houd ik een onderbuik gevoel, ik weet dat je het hier af en toe helemaal zat bent.
Zeker nu je dochter ook nog weggevallen is. Je geeft regelmatig aan dat er nooit iemand langs komt, maar dat komt door de dementie want ik weet dat naast dat wij 2 maal daags komen de kinderen en kleinkinderen met regelmaat om beurten komen. Dus geen gebrek aan bezoek, alleen jou dementie maakt dat je het vergeet.

Ik leg uit dat je zoon vanmiddag komt en dat ik je vandaag kom begeleiden met douchen, in eerste instantie heb je daar geen zin in. Na enige motivatie lukt het mijn dan toch om je te begeleiden met douchen.
Je bent vandaag behoorlijk incontinent van urine dus even opfrissen en schone spullen aan is dan wel zo fris.
Eerst opzoek naar een schoon potje want je verwardheid en het behoorlijk incontinent zijn maakt dat ik je verdenk van een blaasontsteking.
Dit zou gelijk een goede verklaring kunnen zijn voor de door jou vermeende verhuizing.

Na het douchen ben je weer lekker fris, urine is opgevangen en voor deze keer breng ik het straks gelijk zelf even weg.
Ik kook wat eitjes en maak een broodje, dat had je nog niet ingepakt in tegenstelling tot de coffeepads die ik onderuit een van de ingepakte tassen heb moeten vissen.
Je begint aan je ontbijt en wil vandaag wil je niet naar de dagbesteding, want je zoon komt je immers halen.

Ik wens je een fijne dag, lever de urine in en het eerdere vermoeden werd bevestigd je hebt een blaasontsteking.
Je krijgt antibiotica kuur en bent binnen een paar dagen weer de oude, wel heb daarna vaker een blaasontsteking en ook heb je nog 2 maal je halve huis ingepakt.

Ook de dementie neemt toe en wordt nu ook officieel vastgesteld, ook verlies je regelmatig je evenwicht en valt de nodige hematomen, en dan krijg je een CVA….. met een blijvende halfzijdige verlamming, zelfstandig blijven wonen is nu uitgesloten.
Je bent na de ziekenhuis opname en revalidatie verhuisd naar een veilige woonlocatie waar ze goed voor je kunnen zorgen, ik heb je helaas niet meer gezien of iets over je gehoord…………..

Essies wijkblogs

Essies wijkblogs

Esther van den Eventuin is verzorgende IG en werkzaam in de wijkzorg. Esther blogt daarover op Facebook: https://www.facebook.com/essies.wijkblogs.1/

Als vig'er in de wijkzorg neem ik jullie mee in de wereld achter de voordeur van onze cliënten in de wijk.
En deel met jullie deze bijzondere, indrukwekkende, interessante vrolijke, gezellige, ontroerende, en soms verdrietige of schrijnende momenten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X