Als je dierbare niet meer beter wordt

Elk jaar horen 80.000 Nederlanders dat zij niet meer beter worden en binnen afzienbare tijd zullen sterven. Dat is het begin van een verwarrende en emotionele periode waarin veel vragen opdoemen waarop de antwoorden moeilijk zijn te vinden. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de persoon die ziek is maar zeker ook voor de mantelzorgers.

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, ervaren een aantal gemeenschappelijke dilemma’s. Soms gaat het om concrete keuzes (‘waar wil ik overlijden’, ‘welke behandeling wil ik nog wel en welke niet meer?’), soms betreft het minder zichtbare afwegingen (‘kan ik mijn sterven onder ogen zien?’). Hoeveel informatie er ook wordt aangereikt, het lijkt alsof mensen in deze levensfase de dilemma’s steeds weer zelf moeten ontdekken en hun werkelijkheid moeten aanpassen.

Het zichtbaar en bespreekbaar maken van deze dilemma’s en het aanreiken van ervaringen van anderen, zijn de handreikingen die de website Alsjenietmeerbeterwordt.nl biedt. Vanuit de gedachte dat dit kan helpen bij het maken van eigen keuzes, bij het ervaren van minder eenzaamheid en bij het vinden van zingeving om het leven zo goed mogelijk af te sluiten.

Ook voor jouw als naaste en mantelzorger is dit een moeilijke periode. Je wordt geconfronteerd met een proces waarin je weinig meer kunt doen dan steun geven en zorg verlenen. Hoewel de website  is gemaakt vanuit het perspectief van de zieke, kunnen ook dierbaren van de zieke met de informatie en de videos meer inzicht krijgen in wat iemand overkomt als hij of zij niet meer beter wordt.

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top