Aletta zorgt voor haar 4 zorgintensieve kinderen: Beleid is maatwerk, toch?

Afgelopen week had ik een werkvergadering waarbij onze sociale ombudsvrouw verslag deed van de afgelopen periode.
De ombudsvrouw is nieuw in onze gemeente.
Na vijf minuten was ik al razend enthousiast over deze vrouw die zich totally stort in het welzijn van mensen.
Ik wil een aantal schrijnende voorbeelden met jullie delen want het geeft maar weer eens aan dat nog lang niet alles goed geregeld is voor de mantelzorger en de ondersteuning vanuit de WMO.
Een ouder echtpaar. Hij reed tot voor kort nog zelf maar vanwege zijn dementie kan dat niet meer. Meneer gaat dagelijks naar de opvang in een nabijgelegen dorp en heeft speciaal een gehandicaptenparkeerplaats zodat hij niet ver hoeft te lopen naar de ingang van het gebouw.
Nu meneer niet meer kan rijden, neemt zijn vrouw het stuur over en wat schetst de verbazing? De vergunning voor het parkeren op de invalideparkeerplaatst wordt ingetrokken, want mevrouw is niet gehandicapt.
Dat betekent dat mevrouw de auto even kort voor de ingang parkeert, haar man eruit laat en vervolgens een stuk verderop de auto moet parkeren.
In de buurt is allemaal water. Meneer is niet meer vertrouwd dat hij alleen ergens staat of loopt.
Toch krijgt mevrouw geen vergunning, “want”, zo zegt de ambtenaar, “parkeren valt onder een ander beleid”.
Geef die vrouw gewoon haar parkeervergunning! Hoe moeilijk kunnen wij het wel niet maken?
Geval twee is een ouder echtpaar waarbij de man dagelijks meer dan 12 luiers moet gebruiken. Het wegbrengen van de luiers is een probleem want mevrouw loopt inmiddels met een wandelstok en kan niet de zware vuilniszakken naar de ondergrondse, 100 meter verderop, dragen.
Waarom de aanwezige huishoudelijke hulp dit niet doet is een vraag die onbeantwoord bleef.
Snap jij het nog??? Ik niet. Laat die huishoudelijke hulp die zakken gewoon wegbrengen! Kost haar hooguit 5 minuten tijd. Maar nee. Dat feest ging niet door en het probleem duurt gewoon voort.
In mijn eigen geval ontving ik afgelopen week de beschikking van mijn dochter. Vreemd dacht ik want normaliter ontvang je eerst een verslag en dan de beschikking zodat je na het verslag nog wijzigingen kunt doorgeven of onjuistheden die genoemd staan.
In onze gemeente heeft men gekozen om direct een beschikking af te geven. Scheelt tijd en geld voor de gemeente. Ben je het niet met de beschikking eens dan moet je bezwaar indienen……wat meer dan 6 weken duurt! Je mag je-weet-wel op je blote knieën danken als de wmo consulent in één keer  goed heeft geluisterd tijdens het uurtje durende keukentafelgesprek.
Kortom: zelfs in mijn gemeente, waar een goedwerkend mantelzorgnetwerk is, gaan er nog wel eens dingen fout. Vaak vanwege afgekaderd beleid. Of uit-de-tijd-beleid.
Tijd dat er nu eens écht aandacht komt voor de mantelzorgers: de steun en toeverlaat van veel zorgvragers! Mantelzorg en mantelzorgondersteuning is maatwerk. Geen vastgeroest beleid.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top