skip to Main Content

Aletta schrijft over haar zorgintensieve kinderen: Autisme vriendelijk

Ongeveer een week geleden kwam er een post voorbij op Facebook met betrekking tot het wel en niet mogen fietsen in onze binnenstad.
Op het bord, bij de ingang van alle winkelstraten in onze stad staat: “Fietsen alleen toegestaan buiten winkeltijden” en de politie vond het nodig om dit ook nog eens ‘helder’ te communiceren met hun volgers op de sociale media.
Als moeder van een kind mét fiets én autisme kon ik het natuurlijk niet laten te reageren op deze post want, excuse me, duidelijk is het niet.
Wanneer zijn die winkeltijden dan?
Er zijn winkels die al ruim voor 09.00 uur hun deuren openen en er zijn winkels die om 10.00 uur pas open gaan. Bovendien zijn de winkeltijden op de koopavonden inmiddels gewijzigd. Kortom, de duidelijkheid is ver te zoeken.
En zo ontstond er een behoorlijke discussie op dit platform.
Een aantal vond mij maar zo’n zeur-moeder. Want, zo zei men, je weet toch wel ongeveer hoe laat de winkels open gaan en sluiten?
Dat is nou precies het probleem. Bij autisme moet je zoveel mogelijk de woorden misschien, ongeveer en wellicht vermijden. Geeft alleen maar aanleiding tot discussies waar je nooit en te nimmer uit komt want laten we eerlijk zijn: wat is ongeveer 09.00 uur? Is dat 2 minuten voor 9 of is dat 4 minuten over 9? Vertel het maar.
Misschien gaan we wel naar het pretpark. Ja. Gaan we nou wel of niet?
Dat soort zaken.
Mijn dochter is op een bepaald moment staande gehouden door een BOA met de mededeling: “Fietsen in de stad mag alleen buiten winkeltijden”.
“Welke winkeltijden?” vroeg mijn dochter, “want ze gaan allemaal op verschillende tijden open
“De BOA gaf haar het advies om dan 09.00 uur in de ochtend aan te houden.
Gelukkig, dat was een autisme vriendelijk antwoord!
Onze gemeente heeft aangegeven een gemeente te willen zijn die voor iedereen toegankelijk is. Ik weet dat ze vaak bedoelen dat dit rolstoeltoegankelijk betreft. Aan de op- en afritjes mankeert niets hier in onze stad.
Maar een autisme toegankelijke gemeente? Dat blijkt toch wel een dingetje hoor.

Aletta Makken

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X