Home Hulp en Ondersteuning Praktische ervaringstips voor aanpassingen

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #43423
  Marjolijn Bruurs
  Sleutelbeheerder

  De afgelopen maanden hebben veel van onze creativiteit en flexibel denkvermogen gevraagd. Bijna dagelijks kwamen er nieuwe uitdagingen op ons pad. Niet alleen moesten we veel aandacht besteden aan indicaties en instanties, maar ook aan hele basale en praktische vraagstukken. Want het verminderen van de fysieke kracht en een minimaal gezichtsvermogen vroegen om gerichte oplossingen in de leef- en woonomgeving. Ik deel deze graag met jullie.

  Als eerste liepen wij tegen de moderne afstandsbediening van de tv aan. Te veel en te kleine knopjes. Op het moment dat mijn moeder per ongeluk de ‘source of input’-knop indrukte viel de televisie uit. Met als gevolg dat wij, of de buren, ’s avonds weer alles in orde moesten maken. Een standaard senioren of slechtziende afstandsbediening bleek geen oplossing te zijn. Maar toen vonden we er één met grote knoppen die programmeerbaar zijn. De knoppen die je niet instelt, doen het gewoon niet. Wat een verademing. Ze kan nu dus alleen de knoppen gebruiken die ze nodig heeft. En als extra tip: plak een flinke pleister op het schuifje van de batterijen. Zo kunnen de batterijen er niet uitvallen als de afstandsbediening toch op de grond klettert. Opgelost!

  Een andere uitdaging was het telefonisch contact. Haar huidige telefoon werd steeds lastiger te bedienen. Nu hebben we een mobiele telefoon geïnstalleerd die zichzelf opneemt en die direct de luidspreker activeert. Zelfs als ze niet naast de telefoon zit, dan horen we haar roepen dat ze eraan komt. Ook het bellen is voor haar makkelijker geworden. Haar vaste belrondje staat met grote letters in haar favorieten. Wat een uitvinding! Opgelost!

  Vervolgens liepen we tegen haar krachtverlies op. De waterkoker bleek te zwaar om veilig een kopje thee te kunnen zetten. Dus gingen we op zoek naar een ander apparaat. Veel van die apparaten zijn gecombineerd met koffie of je hebt helder zicht nodig om te zien hoeveel water je pakt. Te gevaarlijk dus. Na een lange zoektocht hebben we een apparaat gevonden dat met één druk op de knop een afgemeten hoeveelheid warm water in de mok doet. Het apparaat schakelt zichzelf daarna uit. Het enige wat ze dan nog hoeft te doen is een theezakje erin en lekker genieten. Opgelost!

  Het krachtverlies zorgde ook voor een groter valrisico binnenshuis. Daar moesten we ook achteraan.

  Hoe kan ze zo mobiel mogelijk blijven met zo weinig mogelijk risico? We kwamen de trippelstoel op het spoor. Dit is een veredelde bureaustoel met een hoog- en laagfunctie. Nu trippelt ze zittend door haar eigen huis en is het valrisico behoorlijk verminderd. Het kost haar ook veel minder energie en dat is fijn. De stoel is vergoed door de zorgverzekeraar. Opgelost!

  Heb je zelf ook dingen uitgevonden die het leven makkelijker, overzichtelijker of praktischer maken? Of heb je bijzondere oplossingen bedacht voor dit soort vraagstukken? Deel ze dan hieronder in de reacties of stuur me een berichtje. Laten we niet steeds opnieuw het wiel blijven uitvinden, maar vooral de oplossingen en ervaringen met elkaar delen. Dat maakt ons leven een stuk makkelijker.

   

  #43471
  Eric
  Deelnemer

  Veel herkenning omtrent technologie. Mijn vrouw stoeit nog al eens met onder andere de afstandsbediening. Ik heb een foto gemaakt en in kleur uitgeprint en aanwijzingen bij knopjes geschreven. Ook op mijn telefoon heb ik de foto. Qua telefoon zijn er  wel mogelijke oplossingen. De Nokia 3310 is weer te koop. Deze is eenvoudig te gebruiken. Nu heb ik een senioren smartphone gekocht voor mijn vrouw met een zeer eenvoudig menu. Kan ook op afstand inloggen op de telefoon om zo dingen goed te zetten indien gewenst.

  Groet, Eric

   

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Back To Top