skip to Main Content

9 tips van mantelzorgers voor zorgprofessionals

Vilans helpt zorgaanbieders, gemeenten en verzekeraars de langdurende zorg goed en betaalbaar te houden mét aandacht voor de cliënt. Op 3 november 2014 publiceerden zij onderstaande tips van mantelzorgsters aan zorgprofessionals:

logo-vilans-RGB-voor-web

9 tips van mantelzorgers voor zorgprofessionals

Dit noemen mantelzorgers als belangrijke punten over de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgmedewerkers.

Inleven in elkaar, blijven communiceren, openheid en tijd voor elkaar nemen. Dit noemen mantelzorgers als belangrijke punten over de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgmedewerkers. Vanuit het programma In voor Mantelzorg zijn wij in gesprek gegaan met mantelzorgers en hebben hierop tips beschreven per thema.

Geld, kwaliteit en verantwoordelijkheid

1. Ga het gesprek open aan en luister naar elkaar. Zoek naar een gezamenlijk doel en van hieruit naar mogelijkheden.

2. Informeer een mantelzorger als er iets wijzigt en maak duidelijk wat u in de nieuwe situatie van hem verwacht.

3. Besteed aandacht aan de rol van de mantelzorger. Bijvoorbeeld door af te stemmen wat de mogelijkheden zijn en te informeren of er vragen zijn.

Communicatie

4. Een mantelzorger heeft vaak veel kennis van de ‘cliënt’ en kan deze naar voren brengen. Erken wat de mantelzorger weet en kan.

5. Heb ook aandacht voor de emoties van de mantelzorger die komen kijken bij het verzorgen van een naaste.

6. Inlevingsvermogen, meedenken, steunen, afspraken maken en na komen zijn essentieel in de communicatie met mantelzorgers.

Grenzen bewaken

7. Leer mantelzorgers eventueel omgaan met hun nieuwe rol en pak deze vooral niet af.

8. Ga een open gesprek aan met de mantelzorger waarin u samen kijkt wat de rolverdeling is en wie waarover de regie neemt.

9. Leer de mantelzorger te leven met zorg en geef hem handvatten.

Met elkaar in gesprek gaan, niet direct zorg ‘overnemen’ en met elkaar afstemmen blijkt essentieel. In het ideale geval voldoet de samenwerking tussen mantelzorger en zorgmedewerker in ieder geval aan de kernpunten: inleven in elkaar, blijven communiceren, samenwerken, openheid en tijd voor elkaar nemen.

Meer weten?

In voor Mantelzorg is een programma voor zorgorganisaties die willen werken aan een betere ondersteuning van en samenwerking met mantelzorgers. In voor Mantelzorg biedt 80 zorgorganisaties innovatietrajecten op maat en verspreidt de ontwikkelde kennis. De uitvoering is in handen van Vilans en Movisie. Mocht u meer willen weten bekijk dan de website van In voor Mantelzorg of neem contact met ons op via ivmz@vilans.nl

Bovenstaand artikel komt van de website www.vilans.nl.

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X