5 zinnen over vermoeidheid die (jonge) hartpatiënten vaak horen

Vermoeidheid en een defect hart. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als de motor van het lichaam niet meer zo goed werkt, is dat van invloed op heel de werking van het lijf.

Vriend is dan ook vaak moe zonder dat hij er iets aan kan doen. Sinds zijn hartaanval kan hij zich niet meer herinneren wanneer hij met een uitgeslapen gevoel wakker werd. Wanneer hij aan iemand vertelt dat hij moe is, hoor ik vaak genoeg dezelfde reacties voorbij komen. Komen deze zinnen jou ook bekend voor?

1. ‘Oh, dat is bij mij ook hoor op deze leeftijd. Dan herstel ik niet meer.’

Zegt iemand die 50+ is.

2. ‘Soms moet je gewoon even aan aan je moeheid toegeven om weer op te laden.’

Als ik dat doe, dan blijf ik bezig met opladen.

3. ‘Ik ben ook weleens zo moe!’

Zeggen ze nadat ze hebben verteld dat ze na hun werk zijn gaan sporten en daarna nog hebben afgesproken met vrienden.

4. ‘Je moet je over de vermoeidheid heen zetten.’

Dat wil ik wel, maar mijn lichaam kan het niet. Ik heb maar een klein zakje met energie per dag.

5. ‘Ja, het heerst.’

Wat? Hartmoeheid?!?!

Natuurlijk weten mensen niet beter en proberen ze alles te relativeren en hem juist op te vrolijken, maar als hartpatiënt is het moeilijk om uit te leggen hoe je je voelt.

Ook ik als ‘partner van’ moet opletten dat ik er niets van zeg. Helaas ging dat onlangs mis. Daar vertel ik je binnenkort meer over. Maar ik ben eerst nog benieuwd of deze reacties over vermoeidheid of deze veelgehoorde zinnen voor jou als hartpatiënt of partner van ook herkenbaar zijn. Laat je het weten in een reactie hieronder?

cilla-1Hartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver,
(eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet
en verwent haar twee katten.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top