skip to Main Content
21 September Is Wereld Alzheimer Dag

21 september is Wereld Alzheimer Dag

Vandaag is Wereld Alzheimer Dag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst. Op deze jaarlijkse themadag wordt extra aandacht besteed aan dementie. Dit jaar is het thema ‘Jong en Oud’. Margreet Mantel van FTD Lotgenoten stelde op Facebook heel terecht de vraag waarom het eigenlijk niet Wereld Dementie dag heet. Best verwarrend want per slot is dementie een verzamelnaam voor ruim 50 hersenaandoeningen en Alzheimer is er één van.

Ik heb behoorlijk online gespeurd maar kan nergens een uitleg vinden. Wel trof ik op veel sites een aanpassing aan: Wereld Alzheimer én dementie dag. Daar moeten we het voor nu dus mee doen. Wel is voor veel mensen Alzheimer de meest bekende vorm van dementie en ik weet uit ervaring dat veel mensen geen idee hebben dat er zoveel andere vormen zijn en daarom dus alle vormen onder Alzheimer scharen. Misschien een idee om volgend jaar het thema zodanig te gebruiken dat de nadruk op de verschillende vormen gelegd wordt? Best belangrijk om de verschillen onder de aandacht te brengen, als je mij vraagt.

In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij.  Iedereen krijgt er in zijn of haar omgeving op zeker moment mee te maken: Eén op de vijf mensen krijgt namelijk dementie. Voor vrouwen is dat zelfs één op de drie. Dementie maakt dus deel uit van onze samenleving. Mensen met dementie willen (en moeten tegenwoordig)  zo lang mogelijk mee blijven draaien in de maatschappij, maar daar hebben ze wel hulp bij nodig. Om meer aandacht te vragen voor dementie is Wereld Alzheimer Dag dus écht belangrijk.

Ik draag vandaag de hele dag mijn Vergeet-mij-niet-speldje op de rever van mijn blouse. Het vergeet mij nietje staat symbool voor een toekomst zonder dementie en daarmee laat ik zien dat ik – ook na het overlijden van mijn lieve Alzheimer vader – mensen met dementie niet ben vergeten. Elk jaar koop ik een paar speldjes en sleutelhangers via Alzheimer Nederland om financieel bij te dragen aan de belangrijke zoektocht naar oplossingen én aan een beter leven voor mensen die nu met de ziekte te maken hebben. Ik geef ze daarna weg aan familie en vrienden om hen ook niet te laten vergeten hoe het was om voor een vader met Alzheimer te zorgen en wat dat met hem en ons deed. De impact was flink.

Normaal worden er op Wereld Alzheimer Dag veel activiteiten georganiseerd waar geld mee opgehaald wordt. Helaas kunnen veel activiteiten dit jaar, door Corona, niet doorgaan. De consequentie zal helder zijn. Minder activiteiten scheelt veel geld voor het zo broodnodige onderzoek naar dementie. Mocht je nog wat geld over hebben, deze laatste dagen van de maand, bestel dan ook een speldje of een sleutelhanger via www.alzheimer-nederland.nl/sleutelhanger.

Ik wens iedereen een fijne Wereld Alzheimer Dag.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X