skip to Main Content

2020: het jaar dat we niet snel zullen vergeten

Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk was, blik ik op oudejaarsdag altijd terug op het afgelopen jaar. 2020 is voor ons allemaal om bekende redenen een jaar geweest dat we niet snel zullen vergeten. Een verdrietig en rampzalig jaar, waarin ineens alles anders werd. We moesten noodgedwongen onze weg zoeken in het nieuwe normaal. Niet alleen ik natuurlijk. Dat geldt in 2020 helaas voor iedereen!

Persoonlijk

Op 29 februari kwam er (toch nog) vrij plotseling een eind aan het leven van mijn lieve vader en daardoor was ik, na acht jaar intensieve zorg en begeleiding, ineens geen mantelzorger meer. Over nieuw normaal gesproken. De eerste tijd beleefde ik in een soort roes. Eerst zijn afscheid en er was veel om te regelen en af te handelen. En net toen ik dacht: Zo, en nu eerst rust en al die heftige jaren vol zorg, het gemis en het verdriet een plaatsje geven, was daar Covid-19. Niks rust, niks plaatsje geven. Nederland ging op slot en er was werk aan de winkel!

Coronacrisis

De titel:  2020 het jaar dat we niet snel zullen vergeten zegt misschien al genoeg. Dit jaar zal iedereen zich nog lang blijven heugen. Het jaar begon nog redelijk normaal, maar al wel met berichten uit het buitenland dat Covid-19 onderweg was. Ook wij in Nederland zijn overvallen door het Coronavirus, met voor veel van ons persoonlijke en verdrietige ervaringen. Veel lotgenoten mochten geen afscheid nemen van dierbaren die op sterven lagen, we mochten onze dierbaren niet meer bezoeken in zorginstellingen én we werden meer dan ooit teruggeworpen op ons eigen kunnen. Nederland ging op slot, er werden noodmaatregelen genomen en juist voor mantelzorgers pakten deze niet goed uit. Geen hulp, geen ondersteuning, geen beschermende middelen en geen testbeleid. De positie van de mantelzorger werd in één klap pijnlijk duidelijk gemaakt. Mijn conclusie? We doen er bar weinig toe!

 Mantelzorgelijk

2020 is het jaar waarin we wéér groter en professioneler werden. We realiseerden met steun van het ministerie van VWS geweldige informatiepagina’s in meerdere talen. Een prima aanvulling op alle ervaringsverhalen die we delen want ze worden veelvuldig bezocht, kan ik je vertellen.

Maar 2020 is ook het jaar waarin we vanuit onze stichting duizenden mantelzorgers niet alleen een stem, maar ook een luisterend oor hebben mogen bieden. Vanaf de eerste lockdown werden we overspoeld met hulpvragen van lotgenoten die niet meer wisten waar ze het zoeken moesten. Datzelfde gold voor ons. Hoe konden wij met ons kleine bestuur in vredesnaam die honderden telefoontjes en berichten per dag behappen? We moesten opschalen. Ik zal nooit mijn telefoontje met het ministerie vergeten en hoe ik doordramde tot ook wij de zo broodnodige financiële noodhulp kregen. Zo niets voor mij, maar de nood was écht hoog dus ik moest iets. Het was dat of duizenden mantelzorgers in de kou laten staan. Met de bijdrage die we uiteindelijk ontvingen realiseerden we uitbreiding van onze serverruimte, een telefooncentrale, de bemanning van 5 hulplijnen, een backoffice en het aanpassen van onze site. We hebben met dit geld een mooie, maar ook noodzakelijk digitale kwaliteitsslag kunnen maken om bereikbaar te kunnen blijven.

En we hebben met onze signaallijsten voor het ministerie VWS en de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd laten zien dat wij tot veel meer in staat zijn dan men altijd dacht. Wij blijken de ervaringsdeskundigen die in deze crisis door instanties als het meest waardevol ervaren werd toen beleid noodgedwongen anders moest. Onze achterban van 30 tot 65 jaar beslaat 60% van alle mantelzorgers in Nederland. De groep die het meest te kampen heeft met het bizar slechte mantelzorgbeleid in ons land. Omdat er nog steeds alleen onderzoek gedaan wordt onder de 70plussers!

Een nieuw jaar, een nieuwe start

We zijn nog niet waar we willen zijn maar het begin is er en Nederland leert Mantelzorgelijk meer en meer kennen. Mantelzorgelijk laat onafhankelijk vanuit de eigen ervaring en lotgenotencontact duidelijk een ander geluid horen. Het geven van mantelzorg is voor veel beleidsmakers en politici nog steeds veel te veel iets te vanzelfsprekend. Onze pijlen zullen daarom in 2021 meer op de politiek gericht zijn. In maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Als er een moment is om veranderingen te realiseren is dit het. Hoe en wat we gaan doen horen jullie later nog. Dat we het gaan doen staat vast! Een nieuw jaar, een nieuwe start. Voor elkaar en met elkaar!

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een goed, gezond en veel beter nieuw jaar dan het vorige !

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X