skip to Main Content
100 Jarige Uit Leiden Is Mantelzorger Voor Haar Buurvrouw Van 93

100 jarige uit Leiden is mantelzorger voor haar buurvrouw van 93

Op Leidschdagblad.nl las ik een artikel over een 100 jarige die voor haar buurvrouw van 93 zorgt. De mantelzorgster vierde afgelopen donderdag haar honderdste verjaardag. Maar er is nog geen haar op het hoofd van Jo Blansjaar die eraan denkt te stoppen met de mantelzorg voor haar beste vriendin Aagje Plugge (93). „Ik voel me nog uitstekend en ga hier dan ook mee door tot ik niet meer kan…”, aldus de (waarschijnlijk) oudste mantelzorger in Nederland.

Toen ik het artikel las bedacht ik me dat dit natuurlijk een unieke situatie is maar zullen we daar wellicht toch naar toe moeten in de toekomst? De vergrijzing zal namelijk leiden tot een toenemende vraag van ouderen naar ondersteuning bij huishoudelijke taken, persoonlijke verzorging en dagbesteding. Deze vraag zal nog meer toenemen naarmate de gezondheid verslechtert. Niet al deze ondersteuning kan door de partner of kinderen worden geleverd; mantelzorgende partners op hoge leeftijd zijn een kwetsbare groep met een verhoogd risico op overbelasting.

In vergelijking met de huidige ouderen hebben toekomstige ouderen minder kinderen, die bovendien een hogere arbeidsparticipatie hebben. Wel zijn deze toekomstige ouderen beduidend koopkrachtiger dan de generaties voor hen, zodat zij vaker betaalde diensten zullen afnemen voor in en om het huis.

Alleenstaande kinderloze ouderen met weinig financiële armslag en een klein sociaal netwerk kunnen echter nauwelijks een beroep doen op mantelzorg of betaalde diensten. De vraag is hoe de overheid, gemeenten en andere partijen zoals vrijwilligersorganisaties, kerken en particuliere initiatieven deze groep in de toekomst het beste kunnen ondersteunen. Moeten jij en ik dan inspringen bij de zorg voor onze vrienden, kennissen en buren? Ik zit nu midden in de zorg voor mijn vader en wil er eigenlijk helemaal nog niet over nadenken. Wie dan leeft, wie dan…. mantelzorgt.

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X