skip to Main Content
10 November 2017, Dag Van De Mantelzorg(ers)

10 november 2017, dag van de mantelzorg(ers)

Mantelzorg

10 november 2017, dag van de mantelzorg(ers). Nog maar een half jaar geleden was ik zelf mantelzorger van Sjon en nu weer van mijn moeder. Vandaag mag ik overigens een lachworkshop verzorgen voor mede-mantelzorgers. Ontzettend goed dat deze dag bestaat! Ik hoop dat ze mogen genieten vandaag.

Een jaar geleden

Brengt me op een jaar geleden, hoe anders was onze situatie toen. Mijn bedrijf was stilgelegd omdat ik alles (en nog meer) rondom Sjon moest regelen. Mantelzorg komt echt meer bij kijken dan gedacht wordt. Vooral als het een ernstig zieke betreft die hard achteruit gaat. Elke stap die je neemt en wat je ook regelt, het had eigenlijk eerder gemoeten. Zo bleven we soms de achteruitgang iets voor en soms was deze ons te snel af.
Wat ontzettend mooi was en is, is de bereidheid van mensen wijd om ons gezin heen, om ons te steunen.

Crowdfund tegen bijstand

Sjonny’s bedrijf was stopgezet, de mijne tijdelijk stilgelegd en ondanks onze zuinigheid, moesten we een andere bron aansporen om te leven. Sjonny bedacht dat hij een crowdfundactie ging opzetten voor ons gezin. Dat hebben we geweten, wat een liefde was (en is!) er om ons heen. Zulke mooie dingen die ons gebracht en gegeven zijn, daar wil ik graag nu weer bij stil staan. Omdat ik echt super dankbaar ben. Zonnepanelen op ons dak, geleverd door een bevriende relatie van Sjon, heel veel mensen die zelf niet veel te besteden hebben maakten voor ons toch een klein bedrag over, zodat vele kleintjes echt een hele grote maakten. Spontaan kwamen er giften uit alle hoeken van ons land. Echt helemaal te gek! Sjonny heeft hier met ons gelukkig nog een half jaar van kunnen genieten. We konden ‘gewoon’ leven, zonder bijstand. Want dat leek hem echt heel verschrikkelijk. Dat schrikbeeld hebben we dankzij deze actie niet hoeven beleven. Want ik besef me heel goed, dat anderen dit wel moeten en dat het ontzettend fijn is, dat er bijstand is in ons land. Alleen de man die altijd voor zijn gezin geleefd, gewerkt en gespaard heeft, zijn baan kwijtraakte door de crisis, begon als ZZP-er, spaargeld moest aanspreken om te leven en ALS kreeg, die wilde graag erbuiten blijven. Dat dat gelukt is, daarvoor ben ik dankbaar. Vandaar dat ik deze mooie herinnering graag vandaag met je wilde delen.

Mariska van Gennep is weduwe, haar man Sjonny overleed in april 2017 aan ALS. Zij schrijft over hoe het was om mantelzorger te zijn van een ernstig zieke zonder vooruitzichten en hoe het nu met haar gezin gaat. In september 2017 heeft ze de Kilimanjaro beklommen ter nagedachtenis aan Sjonny en in januari 2018 kwam haar boek “ALS heb je niet alleen”, “de balans tussen liefde en mantelzorg uit. Mariska ondersteunt mantelzorgers met gesprekken, lezingen en traningen.

Mariska

Mariska van Gennep is weduwe, haar man Sjonny overleed in april 2017 aan ALS. Zij schrijft over hoe het was om mantelzorger te zijn van een ernstig zieke zonder vooruitzichten en hoe het nu met haar gezin gaat. In september 2017 heeft ze de Kilimanjaro beklommen ter nagedachtenis aan Sjonny en in januari 2018 kwam haar boek “ALS heb je niet alleen”, "de balans tussen liefde en mantelzorg uit. Mariska ondersteunt mantelzorgers met gesprekken, lezingen en traningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X