skip to Main Content

Cursus voor Mantelzorgers: Thuis in de Zorg

10922359_633923020046498_2787535388300983037_oAls een familielid ziek wordt en we besluiten hem of haar thuis te verzorgen, hoe was je deze persoon dan? Hoe verschoon je het bed, terwijl iemand er in ligt en hoe zit het met medicatie? Jolanda Terstappen werkt al jaren in de zorg en wist precies hoe ze dit moest doen toen haar moeder ernstig ziek werd. In tegenstelling tot haar zus. “die had geen idee”. De situatie levert Terstappen een waardevolle ervaring op. “We konden volledig aan de wensen van mijn moeder voldoen”. Ze bundelde haar kennis in een werkboek en biedt de basiscursus “Thuis in de zorg” aan voor mantelzorgers.

Op een zonnige zaterdagmiddag in augustus van 2013 kreeg ik een verontrustende mail van mijn oudere zus die bij mijn bejaarde moeder inwoont. Mam was niet lekker geworden en kon letterlijk niet meer op haar benen staan, meer zorg was geboden. Ik heb wat spullen bij elkaar geraapt en ben naar de kop van Noord-Holland gereden waar mijn moeder in een klein dorpje woont. Mijn stoere moeder van 90 jaar die zich altijd kon redden, lag nu volledig op bed want staan ging niet meer. Wat nu? Ze kreeg wel thuiszorg drie keer per week, maar dat was niet voldoende dus werd dat opgeschaald naar 3 keer per dag elke dag en zou maandag ingaan.

Ik raakte direct in de zorgmodus toen ik aankwam. Als ziekenverzorgende (tegenwoordig Verzorgende Individuele Gezondheidszorg) heb ik veel ervaring in het verplegen van ouderen en zieke mensen.
In de eerste week dat ik er was heb ik allerhande hulpmiddelen aangevraagd. Al vrij snel waren alle materialen aanwezig waarvan ik vond dat ze noodzakelijk waren en waarmee we goede zorg konden leveren.

11034352_656463317792468_4757228562125990934_o

Het werd toen duidelijk dat mijn familie geen idee hadden wat er allemaal is op het gebied van hulpmiddelen en hoe je die moest gebruiken. Het voelde goed dit voor haar en hun te kunnen doen. Er was even sprake van een opname in een verzorgingshuis of hospice maar wij vonden uiteindelijk allemaal dat wij als eigen kinderen toch de beste zorg konden en wilden geven aan haar. Vanaf dat moment hebben we intensief samen gewerkt met de thuiszorg en later de 24 uur zorg.

De thuiszorg kwam en ging en in de tussenliggende uren moesten we ons zien te redden, wat niet altijd meeviel omdat de wil er zeker was om het goed te doen maar de kennis en de vaardigheid ontbrak. Mijn zus zei tegen mij: “ik weet niet wat we hadden gemoeten zonder jou”, waarmee ze doelde op ervaring die ik heb in de zorg en heb kunnen inzetten tijdens de ziekte van onze moeder. Ik kon hen voorbereiden op wat komen ging of uitleg geven over bepaalde hulpmiddelen of technieken voordoen. Dit heeft mij op het idee gebracht om een cursus te ontwikkelen om een zieke thuis te verzorgen.

1888905_656463611125772_1549184732643670241_o

U leert zorg aan een zieke te geven in praktische zin zoals: wassen, aankleden, bed verschonen, toedienen van medicatie, gebruik van incontinentiematerialen, huidverzorging, hulp bij eten en drinken, mondverzorging, voorkomen van doorliggen en tiltechnieken. Doordat u goed op de hoogte raakt van de praktische zorg bent u in staat om samen te werken met de professional en kunt kritisch meedenken in de best mogelijke zorg.
De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van drie uur, of 4 hele dagen voor wie ver weg woont.
Les 7 is herhaling van de stof en extra oefenen vaardigheden, Les 8 is de laatste les met daarin een eindtoets en korte praktijkopdrachten. Na deelname ontvangt u een bewijs van deelname.

Met vriendelijke groet
Jolanda Terstappen
Thuis in de Zorg

Meer informatie over het aanbod van Jolanda kun je krijgen via mail , via Facebook of neem direct contact op via telefoon: 06-41482499

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X