skip to Main Content

Mantelzorgers krijgen urgentie op sociale huurwoning!

te-huurSinds 1 juli 2015 komen mantelzorgers en zorgvragers sneller in aanmerking voor een sociale huurwoning. De nieuwe Huisvestingswet maakt het verplicht dat zij tot de urgentiecategorie behoren, wanneer een gemeente een urgentieregeling opstelt. Hierbij is de definitie voor mantelzorg van belang. Maar dat gaat niet altijd goed, heeft belangenorganisatie Mezzo ontdekt.

Bij het opstellen van een urgentieregeling moet de gemeente uitgaan van de definitie van mantelzorg zoals deze staat beschreven in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015. De wet staat niet toe dat gemeenteraden of colleges hier een andere of striktere definitie voor hanteren.

Mezzo heeft een waarschuwing uitgedaan naar de gemeentes in Nederland: let goed op of je de regels niet te streng hanteert! Mantelzorgers hebben recht op urgentie, als ze

En wij van Mantelzorgelijk willen daar aan toevoegen: Ben jij een mantelzorger en heb je – om wat voor reden dan ook – snel andere woonruimte nodig? Kijk dan eens wat de gemeente voor je kan doen. Misschien kom je niet alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar krijg je – vanwege je werk als mantelzorger – ook nog eens urgentie! In dat geval kan je weleens veel sneller een plekje krijgen. Veel succes!

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Hallo, mijn ouders zijn 83 en 88 jaar. Vooral mijn moeder heeft mantelzorg nodig. Ze heeft nu hallucinaties, waardoor ze veel katten ziet lopen. Mijn vader kan daar niet mee omgaan. De sfeer in huis is gespannen. Ze durft er niet met mijn vader over te praten, maar af en toe ontglipt haar wat en zegt hij het zit in je hoofd, waardoor ze denkt dat ze gek is. Laatst zei ze, dan toch maar een pilletje voor de hallucinatie’s, terwijl ze al vele medicijnen slikt. Ze had er een van ingenomen, ze zakte toen door haar benen heen en kreeg hele rode ogen, een heftige reactie op de pillen, acuut mee gestopt. Als ik weer dichterbij kan wonen, dan kan ik regelmatig langs gaan. Nu kan ik maar 2 x per week, dit kost me veel benzine, aangezien ik een uitkering heb, is dit een behoorlijke kostenpost en het reizen kost veel tijd. Ze helpen wel een beetje maar toch, het is anders als je even op de fiets heen kan of lopend en even kan gaan kijken hoe het er voor staat. Ik heb altijd in Heiloo gewoond, maar door mijn scheiding ben ik noodgedwongen naar de RIJP verhuisd. Dat is toch zo’n 20 kilometer heen en terug.
    Ik heb geprobeerd urgentie te krijgen, maar volgens de gemeente Heiloo een bijna onmogelijk iets, daar kwam het op neer. Dit is al een paar jaar terug. De toestand word al nijpender en vooral voor mijn moeder al slechter. Mijn vader doet zijn best,maar ook hij word vermoeider en dus knorriger. Ik wil graag terug naar Heiloo, zodat ik ze meer kan ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X