skip to Main Content
Het ‘dementendorp’ – Prachtige Fotoreportage Over De Hogeweyk In Weesp

Het ‘dementendorp’ – prachtige fotoreportage over De Hogeweyk in Weesp

Bejubeld, bekroond, bekend tot ver over de landsgrenzen: De Hogeweyk is een voorbeeld project van hoe we in Nederland willen omgaan met mensen met gevorderde dementie. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte de onderstaande reportage. Wij delen de foto’s vanaf de website van NRC Handelsblad.

De Hogeweyk is een voor dementerende ouderen ontworpen buurt in Weesp. Het is een gesloten psychogeriatrische instelling. Het ‘dementendorp’ heeft een supermarkt (zonder geld), een theater, een restaurant en een café. Bewoners kunnen binnen de muren vrij rondlopen, als ze dat zouden willen, en er zijn clubjes waar ze lid van kunnen worden. Lezen, koken, schilderen, bingo, zingen, wandelen. De dementie wordt er niet minder door, maar het ziet er vriendelijker uit dan een verpleeghuis waarin mensen met z’n vieren of tienen op een kamer liggen, zoals buiten Nederland vaak gebruikelijk is.

 

13:14 De supermarkt
De supermarkt. Foto: Ilvy Njiokiktjien
12:14 Winkelcentrum
Winkelcentrum. Foto: Ilvy Njiokiktjien
11:14 Kledingkast
Kledingkast. Foto: Ilvy Njiokiktjien
10:14 Leeshoekje
Gang. Foto: Ilvy Njiokiktjien
9:14 De dames van de leesclub
De dames van de leesclub. Foto: Ilvy Njiokiktjien
8:14 Tegeltjes
Tegeltjes. Foto: Ilvy Njiokiktjien
7:14 Theater
Theater. Foto: Ilvy Njiokiktjien
6:14 Galerij en plein
Galerij en plein. Foto: Ilvy Njiokiktjien
5:14 Krantje
Krantje. Foto: Ilvy Njiokiktjien
4:14 Bezoek
Bezoek. Foto: Ilvy Njiokiktjien
3:14 Sigaartje
Sigaartje. Foto: Ilvy Njiokiktjien
2:14 Thuisgebracht
Thuisgebracht. Foto: Ilvy Njiokiktjien
1:14 Kerstboom
Kerstboom. Foto: Ilvy Njiokiktjien
De bakclub. Foto: Ilvy Njiokiktjien
De bakclub. Foto: Ilvy Njiokiktjien
Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties
  1. Het idee van hogeweyk, geweldig! Uitvoering m.b.t. kwaliteit begeleiding en zorg een stuk minder. Heb er stagegelopen jaren terug (zelfde leidinggevende zit er nu nog) en de schoonmaker die zich omhoog gewerkt had door het vriendje te zijn van de directeur had de leiding. Hij had totaal niets met de mensen en kon activiteiten verstoren door te eisen dat men ging zingen omdat er een rondleiding kwam. Dat daarna de bewoners geheel in de war waren omdat we uit het ritme waren kon hem geen zier schelen.

    Tal van voorbeelden, ik kon mijn eerste stagedag meteen voor 30 dementerende gaan staan en ze “animeren” want hij had een afspraak en weg was hij. Ook toen stonden ze hoog aangeschreven maar de werkelijkheid was anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X